poniedziałek, 11 czerwca 2012

Ciasteczka owsiane - zdrowe pyszności :))

Zamiennik tuczących batoników.
Świetne na drugie śniadanie, 
wieczorne podgryzanie
i chandrę ( bo pogoda za oknem jesienna ).
Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz " Ewa gotuje"
Ciasteczka  są pyszne :)

 
Składniki:
-150 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego ( u mnie domowy z prawdziwą wanilią)
Te składniki ucieramy na jednolitą, puszystą masę.
Do utartej masy dodajemy: 
- 1 duże całe jajo,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1 szklankę płatków owsianych,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki żurawiny lub rodzynek / pokrojonych daktyli / suszonych moreli - co mamy w domu 
- szczypta soli.
Wszystkie składniki zagniatamy. Łyżką nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( ręce moczymy w zimnej wodzie ).
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Między ciasteczkami zostawiamy dość duże odstępy, bo ciastka w trakcie pieczenia "rozpływają się".
Pieczemy 20 - 25 minut w 160 C. 
Pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. 
Są pyszne i znikają w zastraszającym tempie :))


 




Przepis dodałam do Durszlakowej akcji :
ZDROWE SŁODYCZE 

niedziela, 10 czerwca 2012

Rurki francuskie z kremem mascarpone

Długo szukałam idealnego przepisu.
Większość była nie zjadliwa.
Nie lubię rurek z kremem budyniowym, 
szukałam alternatywy.
I znalazłam  u Komarki  !!!!
Przepis idealny: rurki są wyśmienite !!!
Ciasto francuskie - pyszne a do tego lekki puszysty środek, pachnący wanilią.
Poezja !!!


Składniki:
ciasto maślane - 
300 g masła,
100 g mąki
 Przygotować ciasto maślane - mąkę przesiać na blat i posiekać z zimnym masłem, szybko formując jednolitą masę.

ciasto podstawowe
200 g mąki,
1/2 jajka (lub małe jajko )
1/2 łyżki octu 3%,
1/2 łyżeczki drobnej soli,
ok. 1/2 szklanki wody

dodatkowo - 
1 jajko,
cukier brązowy
 Wszystkie składniki do przygotowania rurek powinny być zimne.
 Mąkę na ciasto podstawowe przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać pół jajka, ocet i powoli dodawać wodę, tak aby zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi). Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko na kształt koła. 
Ułożyć na nim rozwałkowane w kwadrat ciasto maślane i złożyć w kopertę (najpierw zakładając do środka boki ciasta podstawowego, później składając razem obie warstwy).
  Rozwałkować całość raz jeszcze i ponownie złożyć w kopertę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta jeszcze trzykrotnie.
Ciasto rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owijać spiralnie foremki do rurek, tak aby paski zachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. 
Foremki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i kiedy będzie już mocno rozgrzany, wstawić blachę z rurkami. Piec około 15 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i zostawić na kratce do ostygnięcia.

krem mascarpone - 
325 ml śmietanki kremowej 30%,
250 g serka mascarpone,
1 laska wanilii,
3 łyżki cukru pudru

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszysty krem.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, po czym delikatnie wymieszać z mascarpone. Kremem napełnić rurki.


Smacznego :)))))