niedziela, 10 czerwca 2012

Rurki francuskie z kremem mascarpone

Długo szukałam idealnego przepisu.
Większość była nie zjadliwa.
Nie lubię rurek z kremem budyniowym, 
szukałam alternatywy.
I znalazłam  u Komarki  !!!!
Przepis idealny: rurki są wyśmienite !!!
Ciasto francuskie - pyszne a do tego lekki puszysty środek, pachnący wanilią.
Poezja !!!


Składniki:
ciasto maślane - 
300 g masła,
100 g mąki
 Przygotować ciasto maślane - mąkę przesiać na blat i posiekać z zimnym masłem, szybko formując jednolitą masę.

ciasto podstawowe
200 g mąki,
1/2 jajka (lub małe jajko )
1/2 łyżki octu 3%,
1/2 łyżeczki drobnej soli,
ok. 1/2 szklanki wody

dodatkowo - 
1 jajko,
cukier brązowy
 Wszystkie składniki do przygotowania rurek powinny być zimne.
 Mąkę na ciasto podstawowe przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać pół jajka, ocet i powoli dodawać wodę, tak aby zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi). Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko na kształt koła. 
Ułożyć na nim rozwałkowane w kwadrat ciasto maślane i złożyć w kopertę (najpierw zakładając do środka boki ciasta podstawowego, później składając razem obie warstwy).
  Rozwałkować całość raz jeszcze i ponownie złożyć w kopertę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta jeszcze trzykrotnie.
Ciasto rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owijać spiralnie foremki do rurek, tak aby paski zachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. 
Foremki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i kiedy będzie już mocno rozgrzany, wstawić blachę z rurkami. Piec około 15 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i zostawić na kratce do ostygnięcia.

krem mascarpone - 
325 ml śmietanki kremowej 30%,
250 g serka mascarpone,
1 laska wanilii,
3 łyżki cukru pudru

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszysty krem.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, po czym delikatnie wymieszać z mascarpone. Kremem napełnić rurki.


Smacznego :)))))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz