niedziela, 29 maja 2011

Syrop sosnowy - domowa apteka

W tym roku pierwszy raz przygotowałam syrop z pędów sosny.
Przeszukałam internet i okazało się, że jest kilka sposobów na przygotowanie
syropu.
Ostatecznie wykorzystałam przepis Kamili z Floralnych przeobrażeń
oraz przepis z portalu Kocham wieś.pl.
Przepis Kamili  jest bez pasteryzacji i ten syrop przechowuje w lodówce.
Powstały syrop jest bardziej gesty i aromatyczny.

Z drugiego przepisu powstało dużo syropu, jest łagodniejszy w smaku.
Przechowuje go w piwniczce ponieważ jest pasteryzowany.


Przepisy wykorzystam na pewno również w przyszłym roku.






Powstała jeszcze nalewka sosnowa na spirytusie, ale jeszcze się maceruje.
Zdjęcia zamieszczę gdy już będzie przelana w docelowe butelki:))))

Buziaki :**

niedziela, 22 maja 2011

Muffiny z mascarpone

Pyszne, mokre muffiny do poobiedniej kawy:))

Przepis pochodzi z najnowszego magazynu Polska gotuje.
Oczywiście wprowadziłam do niego kilka zmian.

Składniki na 12 muffin:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody
- 1 żółtko
- na koniec łyżeczki ziaren wanilii
- szczypta soli 


Nadzienie:

- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżka mąki pszennej


1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
2. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier , kakao, sodę i sól - mieszamy.
4. W drugiej misce łączymy : wodę, maślankę, olej , rum, żółtko i ziarenka wanilii.
5. Do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką.
6. Do papilotek wkładamy po 1 łyżce gotowej masy, w środek dodajemy po łyżeczce zmrożonej masy z mascarpone. Przykrywamy resztą masy - nie więcej niż 2/3 wysokości foremki.
7. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Pychota !!
Smacznego :)))





 

sobota, 21 maja 2011

Bruschetta z pomidorami

Przyszła pora na reaktywację bloga kulinarnego :))
Tyle pyszności mi umknęło:)
Postaram się zamieszczać duużo przepisów:)




Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej.
Bruschetta z pomidorami - idealna na letnie popołudnia/wieczory w ogrodzie :)))
Szybka i bardzo, bardzo smaczna.


Składniki dla 4 osób:

- bagietka pokrojona na kromeczki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 jędrne, mięsiste pomidory, średniej wielkości
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub szczypiorku
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu ( lipowy, wielokwiatowy )
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:

1. Pokrojoną bagietkę skropić oliwą i upiec w piekarniku lub na grillu.
2. W czasie gdy zapiekamy bagietkę, należy przygotować sos i pomidory.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę , odsączyć na sicie.
4. Przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię / szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku.
   Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
5. W oddzielnej miseczce wymieszać : ocet balsamiczny z miodem i łyżką oliwy z oliwek.
6. Ciepłe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku.
7. Na każdą grzankę nakładamy odrobinę parmezanu i łyżkę pomidorów. 
   Skrapiamy sosem i gotowe:)))
Pyszności :)

Smacznego :))))