niedziela, 10 lipca 2011

Zucchini a scapece

Czyli - cukinia marynowana.
Kuchnia włoska.
Przepis zaczerpnięty z "Kuchni włoskiej - ingrediencje i klasyczne przepisy".
 Sezonowe pyszności na moim stole - mniam :)))))

Składniki 4 porcje :

- 4 małe młode cukinie
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki świeżych listków mięty, bazylii, majeranku lub oregano
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
- zielone oliwki
- ciabatta lub inny chleb

1. Umyta cukinię pokroić w cienkie plastry i smażyć w 2 łyżkach oliwy . Powinna być miękka i lekko zrumieniona.
2. Gotowe plasterki przełożyć na półmisek.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
3. W małym rondelku rozgrzać resztę oliwy, dodać zioła i ocet. 
Pogotować kilkanaście sekund i polać gotowym sosem cukinię.
4. Odstawić na godzinę, przykrytą folią .
5. Podawać z zielonymi oliwkami i ciabattą.

Cukinia jest pyszna. U mnie znika z prędkością światła:)))
Ja podaję do niej jeszcze ser wędzony w plastrach .
Można ją podawać na ciepło lub zimno, ale zdecydowanie lepiej smakuje na zimno.
Ocet biały można w połowie zastąpić octem balsamicznym, ale wtedy mniej solimy podsmażoną cukinię.
Do smażenia wykorzystuję oliwę aromatyzowaną 'mojej roboty' - bazyliowa i z kolorowym pieprzem.
Polecam danie - jest bardzo smaczne i szybkie :)))

Smacznego :))) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz