sobota, 16 lipca 2011

Nalewka z płatków dzikiej róży

Jako maniaczka nalewek,
stwierdzam, że nalewka różana ma zjawiskowy smak.
Zostawia daleko w tyle takie klasyki, jak nalewka malinowa, czy smorodinówka.


Intensywny zapach płatków różanych zostaje w alkoholu.
Lekko herbaciany kolor plus anielski smak -
bardzo łagodny, rozpływający się miło w ustach.
Dopiero po chwili czuć "moc" nalewki
- przyjemne, rozgrzewające uczucie:))))
Dla mnie bomba !!!!






Przepis zaczerpnęłam z bloga Asi - Green Canoe .
Wiem, że sezon różany już zakończony, ale wszystkim miłośnikom nalewek 
polecam przepis na przyszłość.



Składniki:
- płatki róży pozbawione goryczki
- cukier
- wódka lub spirytus - z wódką jest łagodniejsza w smaku
- duży słój
Wykonanie :

1. 2 garście płatków ugniatamy w słoju i zasypujemy 1 cm warstwą cukru. 
Następnie wkładamy kolejne dwie garście i zasypujemy cukrem.
2. Czynność powtarzamy aż do 3/4 wysokości słoja lub do wyczerpania produktów:)))
3. Całość zalewamy wódką lub spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
4. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i gotowe:)))

Na zdrowie !!!! :)))

4 komentarze:

  1. ale róże będą jeszcze kwitnąć ,one kwitną całe lato

    OdpowiedzUsuń
  2. No ba! Róże przebiją wszystko;)

    OdpowiedzUsuń