niedziela, 24 lipca 2011

Nalewka malinowa.

Pachnąca świeżymi malinami, latem....
Niezastąpiona zimą, na przeziębienia,
zatkane nosy i chandrę :))))

Składniki:
0,8 kg malin
0,4 kg cukru
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódka 40%


Sposób wykonania:
Maliny zalać wódką i spirytusem, postawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni, codziennie potrząsnąć słojem.
Po tym czasie zlać nalew do osobnej butli, a maliny zasypać cukrem.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlać syrop a maliny odcisnąć. Połączyć syrop z nalewem.
Rozlać do butelek. Nalewkę odstawić w chłodne ciemne miejsce na 3 miesiące.

Klarowna nalewka ma piękny czerwony kolor i właściwości zbliżone do soku malinowego.









Na zdrowie :)))

5 komentarzy:

  1. brzmi cudownie, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka nalewka to prawdziwy skarb na zimowe wieczory :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. WCZORAJ ROBIŁAM WG TEGO SAMEGO PRZEPISU... niestety moja musi jeszcze trochę postać :(

    OdpowiedzUsuń