niedziela, 22 maja 2011

Muffiny z mascarpone

Pyszne, mokre muffiny do poobiedniej kawy:))

Przepis pochodzi z najnowszego magazynu Polska gotuje.
Oczywiście wprowadziłam do niego kilka zmian.

Składniki na 12 muffin:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka sody
- 1 żółtko
- na koniec łyżeczki ziaren wanilii
- szczypta soli 


Nadzienie:

- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżka mąki pszennej


1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, mąką i białkiem.
2. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier , kakao, sodę i sól - mieszamy.
4. W drugiej misce łączymy : wodę, maślankę, olej , rum, żółtko i ziarenka wanilii.
5. Do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką.
6. Do papilotek wkładamy po 1 łyżce gotowej masy, w środek dodajemy po łyżeczce zmrożonej masy z mascarpone. Przykrywamy resztą masy - nie więcej niż 2/3 wysokości foremki.
7. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Pychota !!
Smacznego :)))





 

2 komentarze:

  1. ależ one smakowicie wygladaja. Muszę takowe popełnić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała masa mascarpone wypłynęła mi na wierzch... wyglądały dobrze, ale nie tak jak u Ciebie na zdjęciach :D

    OdpowiedzUsuń