sobota, 21 maja 2011

Bruschetta z pomidorami

Przyszła pora na reaktywację bloga kulinarnego :))
Tyle pyszności mi umknęło:)
Postaram się zamieszczać duużo przepisów:)




Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej.
Bruschetta z pomidorami - idealna na letnie popołudnia/wieczory w ogrodzie :)))
Szybka i bardzo, bardzo smaczna.


Składniki dla 4 osób:

- bagietka pokrojona na kromeczki
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 jędrne, mięsiste pomidory, średniej wielkości
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub szczypiorku
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu ( lipowy, wielokwiatowy )
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:

1. Pokrojoną bagietkę skropić oliwą i upiec w piekarniku lub na grillu.
2. W czasie gdy zapiekamy bagietkę, należy przygotować sos i pomidory.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę , odsączyć na sicie.
4. Przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię / szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku.
   Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
5. W oddzielnej miseczce wymieszać : ocet balsamiczny z miodem i łyżką oliwy z oliwek.
6. Ciepłe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku.
7. Na każdą grzankę nakładamy odrobinę parmezanu i łyżkę pomidorów. 
   Skrapiamy sosem i gotowe:)))
Pyszności :)

Smacznego :))))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz