sobota, 11 września 2010

Dżem słodko- kwaśny z papryki

Nie będę się rozpisywać i go zachwalać .
Kto spróbuje ten się przekona .
Jest rewelacyjny do glazurowania mięs na grilla, pieczonej karkówki, do ryb i jaj :)

Szybki w przygotowaniu.
W chłodnej, ciemnej piwnicy przetrwa dobrych kilka miesięcy.



Składniki:
    * 1,25 kg czerwonej papryki
    * 2 cytryny
    * 1 kg cukru
    * 3 goździki
    * 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
    * szczypta soli
1. Cytryny wyszoruj szczoteczką, opłucz w gorącej wodzie, osusz, otrzyj skórkę. Skórkę przełóż do miseczki, przykryj ją, aby nie wyschła. 
2. Wyciśnij sok z cytryn. 
3. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, zmiksuj w blenderze.
4. Przełóż do rondla i dodaj cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. 
5. Duś 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszaj. 
6. Wlej sok cytrynowy, duś dalej, mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. 
7. Utłucz goździki, dodaj je do dżemu na krótko przed końcem gotowania. Wsyp także cynamon i skórkę cytrynową. 
8. Gorącym dżemem napełniaj wyparzone słoiki, zamykaj je i pasteryzuj 15 minut w temp. 80°C. 
9. Podawaj do mięs (zwłaszcza dziczyzny), ryb, jajek i warzyw. 



 Życzę smacznego :)))))))