środa, 31 marca 2010

Babeczki wielkanocne

Ich obecność jest obowiązkowa  na wielkanocnym stole.
Przepis sprawdzony wielokrotnie, w różnych wersjach: z owocami, kakao, migdałami.
Dzisiaj przepis klasyczny bez żadnych dodatków.
Po upieczeniu babeczki przechowujemy w zamkniętym pudełku, zachowują świeżość do tygodnia.
Z podanych składników ja upiekłam 25 maleńkich babeczek, oczywiście można iść na łatwiznę i gotowe ciasto upiec w jednej dużej foremce.

Składniki:
 - 2 całe jaja.
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 1/2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1/4 szklanki mąki kartoflanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( można dać trochę mniej )
- 1/2 kostki dobrej margaryny, ja używam zawsze Kasi

1. Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę . Około 10 minut. Masa musi być dobrze ubita inaczej po upieczeniu babeczki będą zakalcowate..
2. Obie mąki wraz z proszkiem mieszamy i dodajemy po łyżce do masy jajecznej, cały czas miksujemy na niskich obrotach.
3.Margarynę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i taką gorącą wlewamy cienkim strużkiem do ciasta ciągle miksując.
4. Gotowe ciasto nakładamy ( po 1 dużej łyżce ) do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.
5. Pieczemy około 15 - 20 minut w 160 C

Smacznego :))))





























niedziela, 21 marca 2010

Mazurek kajmakowy

Wielkanoc tuż  tuż , wiec pora zabrać się za świąteczne specjały.
Mazurek kajmakowy - to chyba najpopularniejsze ciasto wielkanocne - bardzo proste w wykonaniu i smaczne.

Co do ozdabiania - to po prostu dekorujemy go tym co najbardziej lubimy.

Mój dzisiejszy jest z orzechami włoskimi, ale równie dobrze smakuje z migdałami, daktylami czy rodzynkami .


Składniki na małą blaszkę :

- 150 g mąki pszennej przesianej 
- 150 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 70 g maki ryżowej lub ziemniaczanej
- 200 g gotowego kajmaku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich ( połówek)


1. Zarabiamy ciasto z : mąka pszenna, ryżowa, cukier, masło.
2. Schładzamy 30 minut w lodówce.
3. 1/3 ciasta odkładamy, resztę wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Z pozostałego ciasta wałkujemy rękami na blacie wałeczki i robimy rant na brzegach formy. Układamy również kratkę na całej powierzchni mazurka.
5. Ciasto pieczemy około 30 minut w 170 C.
6. Po upieczeniu cisto zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy masę kajmakową.
7. Kajmak wkładamy do rondla i dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż masło połączy się z kajmakiem.
Gotową masą napełniamy co drugi kwadracik ciasta.
8. Do pozostałej masy wcieramy 4 kostki czekolady gorzkiej i dokładnie całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu. Powstałą masą napełniamy pozostałe puste kwadraciki ciasta.
9. Orzechy wrzucamy na patelnie i prażymy 2 - 3 minuty.
10. Na każdy kwadracik układamy połówkę orzecha.


Smacznego :))))
























































wtorek, 16 marca 2010

Maślane ciasteczka

Na poprawę nastroju w ten zimowy dzień:////
Przewrotnie wykrawane foremkami świątecznymi : choinki, dzwoneczki...
Ciasteczka baardzo maślane, pyszne, proste w wykonaniu.
A ile radości dla moich znudzonych pogodą córek przy wykrawaniu, a jaki słodki bałagan w kuchni :)))


Składniki:

- 250 g przesianej mąki pszennej
- 120 g cukru zwykłego 
- 150 g miękkiego masła
- 1 całe jajo
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka bakalii ( mogą być zmielone orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe - to co lubimy )


1. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy na stolnicy z miękkim masłem , dodajemy całe jajo, sól , cukier , bakalie.
2. Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
3. Schłodzone ciasto porcjami wałkujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciasteczka.
4. Układamy na blasze wyłożonej papierem.
5. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 15 minut.

Smacznego :))))

piątek, 12 marca 2010

Ruskie pierogi - klasycznie

Oj wybaczcie, że zaniedbałam bloga kulinarnego.
Ale wsiąkłam na maksa w blog robótkowy .
Na kulinarny czasu brakuje.
Zdjęcia cierpliwie czekają na publikację :)

Dzisiaj bardzo tradycyjnie - ruskie pierogi .
Takie jakie robi moja mama, takie jakie pamiętam z dzieciństwa.
Z niezdrowymi skwarkami - kto lubi zdrowe jedzenie - to nie dla niego :))




Składniki na farsz:

- 250 g sera białego tłustego
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub lubczyku
- 4-5 plastrów boczku ( tłustego :P)
- pieprz , sól do smaku

1. Ciasto pierogowe przygotowujemy według tego przepisu .
2. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce.
3. 3 plastry boczku kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, gdy już się boczek wytopi dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule .
4. Do zmielonych ziemniaków z serem dodajemy boczek i cebulkę ( odsączamy cały tłuszcz)
5. Wbijamy całe jajko dodajemy sól i pieprz oraz miętę . Całość dokładnie mieszamy i mamy gotowy farsz.
6. Nakładamy farsz do wykrojonego ciasta , zlepiamy brzegi.
7. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.
8. Gotowe pierogi okraszamy podsmażonym boczkiem i podajemy.


Smacznego :))))