sobota, 18 grudnia 2010

Pyszny pasztet domowy

Proszę o wybaczenie :**
Blog zaniedbałam okrutnie , a wiem, ze ciągle ktoś tu wpada,
wybaczcie, ale realia pochłaniają :))

Dzisiaj będzie przepis na pyszny pasztet domowy .
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.
Wprowadziłam kilka małych zmian 
i wyszedł pyszny .
Pasztet jest pracochłonny, ale wart tej pracy.


Składniki:
 - 0,5 kg wołowiny
- 0,5 kg wieprzowiny
- 0,6 kg surowego boczku
- 2 średnie cebule pokrojone w plastry
- 3 kromeczki białego pieczywa
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- boczek pieczony pokrojony w bardzo cienkie plastry ( około 15 dkg )
- 3 łyżki bułki tartej 
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego


Wykonanie:

1. Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz gotujemy kilka minut w 1/2 szklanki wody.
2. Mięso kroimy w małe kawałki i układamy w dużym garnku, zaczynamy od boczku, wołowina, i wieprzowina, na wierzch układany pokrojoną cebule. Całość zalewamy wywarem z przypraw.
Ja dodałam jeszcze około 2/3 szklanki wody.
3. Mięso gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.
4. Pod koniec gotowania dodajemy kromeczki białego pieczywa. 
5. Mięso mielimy ( 3-krotnie) gorące , razem z chlebem i cebulą.
6. Odstawiamy do wystygnięcia.
7. Po wystygnięciu przyprawić do smaku pieprzem i solą.
8. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
9. Białka ubić i dodać do mięsnej masy - delikatnie wymieszać.
10. Foremkę (  tzw. keksówkę ) o długości 30 cm, wyłożyć plastrami boczku pieczonego , posypać bułka tartą i wyłożyć masę mięsną.
11. Wierzch wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie.
12.Foremką kilkakrotnie uderzyć o blat - aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, temperaturę zmniejszyć do 180 C i piec do ' suchego patyczka'. ( około 1,5 godziny.)
14. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystygnięcia. 

Smacznego :))))

Pasztet jest pyszny, rozpływa się w buzi, jest wilgotny, ale nie mokry.
Dzięki temu, że zamieniłam słoninę na pieczony boczek nie opływa tłuszczem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz