sobota, 19 czerwca 2010

Kalafior w bułeczce

Wyjątkowo prosty przepis.
Pamiętam go z dzieciństwa i teraz sama przygotowuje dla moich Córek.
Kalafior najsmaczniejszy jest latem.
Jego mrożona wersja zimą w moim domu niestety nie przejdzie:)
Wiec traktuje go jak typowe warzywo sezonowe - jak jest to jemy bez umiaru :)

Składniki:
 - 1 kalafior ( zdrowy , twardy, bez ciemnych nalotów na różyczkach ),
- 2 łyżki masła 
- 3 łyżki bułki tartej 
- sól, pieprz 

1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i BARDZO dokładnie myjemy pod bieżącą woda .
2. Różyczki wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną soku z cytryny i blanszujemy kilka minut.
3. Odcedzamy , wrzucamy do rondla z roztopionym masłem.
4. Podsmażamy dosłownie 2 - 3 minuty cały czas delikatnie mieszając kalafiora.
5. Na suchą patelnie wsypujemy bułkę tartą i 'rumienimy' na małym ogniu. Gotowa bułka tarta ma kolor skórki chleba ( taka jest najpyszniejsza.)
6. Na patelnie wrzucamy naszego kalafiora i delikatnie potrząsamy, tak żeby bułka oblepiła każdą różyczkę, doprawiamy sola i odrobiną pieprzu .
7. Podajemy - najlepiej smakuje gorący prosto z patelni , bez żadnych dodatków.
Czasem podaje go w tej postaci do pieczonego kurczaka lub tilapii z foli.

Smacznego :)))


4 komentarze:

  1. taki i ja pamiętam z dzieciństwa. lubię do dziś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i zawsze kupuje 2, bo zanim obiore to na surowo podjadam, potem juz zblanszowany, wiec do konca nie wiele dociera ;)
    Matylda

    OdpowiedzUsuń
  3. Prostota! Najlepsza! Uwielbiam taki kalafior!

    OdpowiedzUsuń