środa, 31 marca 2010

Babeczki wielkanocne

Ich obecność jest obowiązkowa  na wielkanocnym stole.
Przepis sprawdzony wielokrotnie, w różnych wersjach: z owocami, kakao, migdałami.
Dzisiaj przepis klasyczny bez żadnych dodatków.
Po upieczeniu babeczki przechowujemy w zamkniętym pudełku, zachowują świeżość do tygodnia.
Z podanych składników ja upiekłam 25 maleńkich babeczek, oczywiście można iść na łatwiznę i gotowe ciasto upiec w jednej dużej foremce.

Składniki:
 - 2 całe jaja.
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 1/2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1/4 szklanki mąki kartoflanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( można dać trochę mniej )
- 1/2 kostki dobrej margaryny, ja używam zawsze Kasi

1. Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę . Około 10 minut. Masa musi być dobrze ubita inaczej po upieczeniu babeczki będą zakalcowate..
2. Obie mąki wraz z proszkiem mieszamy i dodajemy po łyżce do masy jajecznej, cały czas miksujemy na niskich obrotach.
3.Margarynę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i taką gorącą wlewamy cienkim strużkiem do ciasta ciągle miksując.
4. Gotowe ciasto nakładamy ( po 1 dużej łyżce ) do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.
5. Pieczemy około 15 - 20 minut w 160 C

Smacznego :))))





























1 komentarz:

  1. Ślicznie wyglądają :)
    Radosnych i cieplutkich Świąt życzę !!!!

    OdpowiedzUsuń