czwartek, 4 lutego 2010

Zupa - krem z pomidorów

Oczywiście najlepiej smakuje ze świeżych pomidorów późnym latem .
Zimą zupę gotuje z pomidorów w puszce, świeże się niestety nie nadają .


Składniki:

- 2 puszki całych pomidorów
- łyżeczka masła
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 2 litry wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy Piri piri z Kotanyi
- 1 - 2 łyżki śmietany 18 % kwaśnej
- sól, pieprz do smaku


1. Do garnka wrzucamy masełko , gdy się rozpuści dodajemy pokrojoną w drobne piórka cebulkę , podsmażamy na małym ogniu dosłownie 2 -3 minuty ciągle mieszając.
2. Odsączone pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na cebulkę, razem z marchewką i pietruszką ( starte na dużych oczkach ).
3. Kolejne 2 - 3 minuty podsmażamy i zalewamy wywarem.
4. Wlewamy zalewę z pomidorów i gotujemy na małym ogniu około 20 minut .
5. Dodajemy sól, przyprawę Piri piri, pieprz do smaku i gotujemy kilka minut.
6. W oryginalnym przepisie zupa była zmiksowana, ale ja zostawiam taką z kawałeczkami pomidorów , cebuli i całej reszty , bo nie lubię jeść przecieru pomidorowego :)
7. Tuz przed podaniem dodaje 2 łyżki śmietany 18 % - odlewam pół szklanki zupy mieszam z tym śmietanę i powoli wlewam do zupy ciągle mieszając aż do zawrzenia.
8. Zupę - krem podaje z kluseczkami kładzionymi lub lanymi , posypuje odrobiną bazylii i słodką papryką.

Jeśli chcemy gesty krem dajemy więcej pomidorów przy tej samej ilości wywaru i niestety miksujemy:).

Smacznego :)))


2 komentarze:

  1. Super zupka - Alicji mojemu niejadkowi małemu pewnie by podpasowała :)

    OdpowiedzUsuń