wtorek, 2 lutego 2010

Szynka wieprzowa z cytrynową nutą

Kromeczka domowego chleba , plaster szynki , duuuży plaster pomidora i można zaczynać intensywny dzień :)


Składniki:


- 600 g surowej szynki wieprzowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
-  po 1 łyżeczce suszonej cebuli i czosnku 
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli 


1. Wszystkie przyprawy mieszamy z oliwą i gotową pasta nacieramy szynkę.
2. Pieczemy pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 C.
3. Można podawać na gorąco, ale najlepiej smakuje na zimno .



Smacznego :))



4 komentarze:

  1. Ta szyneczka spowodowała, że muszę pobiec do kuchni, bo ścisnęło w żołądku:) Mniam...
    Rogaliki na pewno wypróbuję i poszperam sobie jeszcze w Twoim smacznym blogu, ale... najpierw zjem śniadanie Kusicielko:)
    Miłego dnia*

    OdpowiedzUsuń
  2. o, fajna marynata:) domowa wędlina to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika witaj u mnie kochana :)
    Mam nadzieje, że zjadłaś pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń