poniedziałek, 8 lutego 2010

Pierożki z białym serem

Osobiście nie przepadam za obiadami na słodko.
Ale moje córy tak, wiec nie pozostaje nic innego jak dopasować się do większości .
Najczęściej te pierożki robiłam tylko z serem białym.
Serek Danio to czysty przypadek - miałam w lodówce mało białego i mało czasu na wyskok do sklepu.
Dlatego ten przepis to czysta improwizacja , która już na stałe gości w mojej kuchni:)
Nadzienie  zrobiło się aksamitne i delikatne w smaku.

Składniki:
 - ciasto pierogowe, przepis dostępny tu 
- farsz:
- 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 1 serek Danio ( ulubiony smak )



1. Ser biały przecieramy przez sitko ( będzie puszysty) dodajemy serek Danio ( wszystkie kawałeczki owoców wyjmujemy, potrzebujemy czysty serek ), żółtko, łyżkę cukru.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy ciasto , na rozwałkowanym wykrawamy małe kółeczka.
4. Schłodzony farsz nakładamy na ciasto ( nie więcej niż 1/2 łyżeczki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
5. Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
6. Podajemy posypane cukrem, cynamonem i polane odrobiną rozpuszczonego masła.

Smacznego :))))









1 komentarz: