piątek, 12 lutego 2010

Czosnek marynowany w miodzie

Pyszności które wykorzystuje do sałatek, sosów i surówek.
Bardzo proste w przygotowaniu, z miodową nutą.
Wiem , wiem że na sklepowej półce jest gotowy marynowany czosnek, ale ten domowej roboty jest bez konserwantów , czyli wiem co jem.
Polecam !


Składniki:

- 3 główki czosnku
- zalewa:
- 1/4 szklanki octu winnego białego 
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyzki miodu ( najlepszy jest spadziowy)
- 1/2 łyżeczki soli

1. Czosnek dzielimy, obieramy i blanszujemy. Odsączony układamy w wyparzonym słoiczku.
2. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, dotujemy minutę.
3. Gorącą marynatą zalewamy czosnek.
4. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
5. Po pierwszym otwarciu przechowujemy w lodówce.


Smacznego :))))



7 komentarzy:

  1. Czosnek i miód? Hmm... Bardzo intrygujące połączenie! Zacznę zbierać te przepisy na przetwory, a gdy już będę na swoim, będę miała genialne pomysły na zapełnianie piwniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anna , zapewniam Cie, ze smak jest rewelacyjny :)
    podawałam tu już przepis na kurczaka czosnkowo-miodowego - 'kuchnia malezyjska'

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... uwielbiam!
    po jakim czasie jest już dobry i można odpalic pokrywkę?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. silver :) jak wystygnie już mozna jeśc, bo pasteryzowanie robi swoje i ma dobry smak od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo oryginalnie brzmi czosnkowo miodowe połączenie
    z chęcią bym spróbowała..

    OdpowiedzUsuń
  6. asieja :) w takim razie zaglądaj , postaram sie o 'szybkie candy' a do zdobycia bedzie właśnie marynowany w miodzie czosnek :**

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń