sobota, 30 stycznia 2010

Surówka z pora

To najlepszy dodatek do pałek drobiowych na ostro.


Składniki:

- 1 por, tylko jasna część
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 2 - 3 łyżki smietany 18 %
- sól, pieprz do smaku


1. Pora kroimy w cienkie talarki , posypujemy 1/4 łyżeczki soli , mieszamy i odstawiamy na godzinę.
2. Po godzinie dokładnie odciskamy pora, dodajemy strata na małych oczkach marchew i jabłko ( starte na dużych oczkach)
3. Dodajemy śmietanę i pieprz, dokładnie mieszamy.
4. Na koniec dodajemy odrobinę soli i schładzamy w lodówce około 30 minut.


Smacznego :))))



4 komentarze:

  1. wyprobuje :) ja robie: por, jablko, sok z cytryny, sol,troche pieprzu, cukru, oliwa :)
    figa

    OdpowiedzUsuń
  2. ...i daje jasna i zielona (ladna) czesc ;)
    figa

    OdpowiedzUsuń
  3. figa :) surówkę polecam , a cześć zielona nadaje się tylko do zup , jest łykowata i jak dla mnie niesmaczna .

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka, robilismy ja w szkole na ZPT ;) Robie do dzis :)
    Matylda

    OdpowiedzUsuń