piątek, 29 stycznia 2010

Rogaliki drożdżowe

Spędziłam dzisiejsze popołudnie z miłą osobą:)
Przy czarnej kawie i tych rogalikach obgadałyśmy wszystko co ważne , a nawet powspominałyśmy czasy licealne:)))
Było bardzo miło .
Rogaliki nie wymagają dużych zdolności kulinarnych , wystarczy drożdże wrzucić do śmietany - dać im trochę czasu na pączkowanie.
Potem wszystko pięknie połączyć, dodać odrobinę konfitury, patrzeć jak rosną w gorącym piekarniku, jeszcze ciepłe okryć cukrowym puchem i już :))))



Składniki:

- 0,5 kg maki pszennej tortowej przesianej
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka 18 % śmietany
- kostka masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 2 łyżki cukru
- konfitura , dowolna

1. Śmietanę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i cukrem - pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
2. Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy miękkie masło, dokładnie siekamy
3. Do ciasta dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka
4. Zarabiamy dokładnie ciasto.
5. Wałkujemy na grubość 2 -3 mm , kroimy na trójkąty, na każdym kładziemy konfiturę i zawijamy
( nie zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ).
6. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 - 25 minut w 170 C.
7. Podajemy po wystygnięciu , posypane cukrem pudrem .


Smacznego :))))








3 komentarze:

  1. Mniam :) Ja tez robie, ale nieco inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ miałaś smakowity weekendzik, same pyszności. Wszystko wygląda wspaniale i z pewnością tak smakuje :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń