piątek, 8 stycznia 2010

Pieczone ziemniaki

Rewelacyjny dodatek do dań głównych, szybki, prosty, smaczny.
Najlepiej smakują z rybami: pstrągiem , karpiem, karmazynem, halibutem, dorszem oraz z wieprzowiną na ostro.



Składniki:

- ziemniaki - ilość dowolna, zależy od naszego obżarstwa
- oliwa z oliwek
- łyżeczka soli
- przyprawy w proszku ( własna kompozycja ) : papryka słodka, czosnek, cebula, koper, pietruszka, kurkuma, chilli, oregano itp
- alternatywą jest gotowa mieszanka przypraw np. z Kamisa

1. Ziemniaki obrane gotujemy z łyżeczką soli około 15 -20 minut , nie mogą być zbyt miękkie
2. Formę do pieczenia skrapiamy oliwa z oliwek, układamy jeszcze gorące ziemniaki przekrojone na połóweczki.
3. Skrapiamy ziemniaki oliwą i soczyście posypujemy nasza mieszanką przypraw.
4. Zapiekamy około 20 minut w 180 C, w trakcie pieczenia kilkakrotnie potrząsamy formą , żeby przyprawa dotarła wszędzie.

Smacznego :))))


Ziemniaki tuż przed wrzuceniem do piekarnika .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz