poniedziałek, 4 stycznia 2010

Nalewka pomarańczowo - kawowa

Z góry ostrzegam , ze to nie jest nalewka dla osób z problemami nadciśnienia.
Mieszanka kawy i alkoholu dość mocno pobudza.
W smaku rewelacja - główna nuta to pomarańcza , a po chwili wyczuwalny smak kawy.


Składniki:

- 1 duża pomarańcza ( zdrowa, jedrna ) bardzo dokładnie umyta i przelana wrzątkiem
- 40 kostek cukru zwykłego
- 40 całych ziarenek kawy
- 3/4 litra 40 % wódki


1.Wszystkie składniki zalewamy wódka w dużym słoju , dobieramy naczynie tak żeby cała pomarańcza była przykryta alkoholem.
2. Odstawiamy na całe 40 dni w ciemne , chłodne miejsce. Można co kilka dni potrząsać słojem, żeby całość się mieszała.
3. Po 40 dniach przecedzamy wódkę , przechowujemy w lodówce i pijemy z rozwagą.

Ja pomarańczę wykorzystałam do ponczowania tortu - rozkroiłam i wycisnęłam sok ( sama wóda ).

Na zdrowie :))))

1 komentarz:

  1. Pyszne! świetny dla każdego studenta, któy musi przygotowywać się do sesji ;) Fajny, ciekawy opis przyrządzenia!

    OdpowiedzUsuń