poniedziałek, 4 stycznia 2010

Nalewka malinowa

Typowo zimowa - rozgrzewająca, napotna, uodparniająca.
No i dla cierpliwych - co najmniej 5 - 7 miesięcy oczekiwania :PPP



Składniki:

- 2 litry pięknych zdrowych malin ( mrożone odpadają )
- 1,25 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 litr spirytusu 96 %

1. Maliny wsypać do dużego słoja i zalać syropem ugotowanym z wody i cukru.
2. Wlać spirytus , słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Słojem nie potrząsamy i nie mieszamy owoców.
3. Po 2 tygodniach owoce osiądą na dnie, a nalewka zrobi się czysta jak łza.
4. Przecedzamy bardzo ostrożnie żeby nie mieszać malin do czystych butelek.
5. Zakręcamy i odstawiamy w suche, chłodne , ciemne miejsce na co najmniej 5 - 7 miesięcy.
6. Po tym czasie pijemy i mamy się dobrze cała zimę - niestety tej nalewki nie posiadam tej zimy :(

Na zdrowie :))))

4 komentarze:

  1. bardzo cieszy mnie to, że trafiłem na tego bloga, nareszcie ciekawe przepisy dla każdego! :D pozdrawaim i oby tak dalej!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świety przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  3. bylam tu :*

    [kuki]

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy :) dziekuje bardzo, zapraszam częściej :)

    Romek W. :) dziekuje :)

    Kuki :) witaj kochana , wieczorem maila skrobne, zaległego :*

    OdpowiedzUsuń