poniedziałek, 4 stycznia 2010

Nalewka cytrynowa

Sezon zimowy wyjątkowo sprzyja nalewkom , zwłaszcza tak rozgrzewającym jak popularna 'cytrynówka'.
Łatwa w przygotowaniu, gotowa do spożycia po 24 godzinach, bardzo delikatna w smaku, rozgrzewająca powoli , ale dosyć mocno kopiąca w dużych ilościach :)



Składniki:

- 1/2 butelki spirytusu
- szklanka cukru zwykłego
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- skórki z 2 cytryn

1. Cytryny ( około 1 kg ) myjemy dokładnie, następnie zalewamy wrzątkiem na 1 - 2 minuty.
2. Z 2 cytryn ścieramy skórkę albo na tarce ( najmniejsze oczka ) albo popularnym 'zestem'
3. Z reszty wyciskamy sok ( bez pestek ).
4. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier i skórki i gotujemy około 5 minut na małym ogniu.
4. Przestudzony syrop wlewamy do dużej butelki, wlewany szklankę soku cytrynowego oraz spirytus.
5. Zakręcamy butelkę i całość kilka razy wstrząsamy.
6. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne ciemne miejsce ( nie lodówka !)
7. Po 24 h nalewkę należy odcedzić ( na sitko nakładamy dodatkowo warstwę gazy ) i przelać do czystej butelki.
8. Można pić, ale ostrzegam w małych ilościach. Przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie :))))

1 komentarz:

  1. ambi dziękuję za przepsy na nalewki:):)

    w łykedn muszę tu wpaść i skopiować interesujące mnie menu:)

    OdpowiedzUsuń