poniedziałek, 4 stycznia 2010

Nalewka ananasowo - morelowa

Powinna odstać 3 - 4 miesiące, ale jak kogoś strasznie chcica 'przyciśnie', to może wcześniej pić.
Niestety nie poczuje tej całej głębi smaku :)


Składniki:

- szklanka soku ananasowego
- 4 suszone morele
- 0,5 l spirytusu
- 15 dag cukru zwykłego
- szklanka wody


1. Morele dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paseczki.
2. Wodę wymieszać z cukrem i zagotować, dosłownie 2 minuty, ostudzić.
3. Do dużego słoja wrzucamy morele, wlewamy wodę z cukrem, sok ananasowy i spirytus.
4. Zakręcić i odstawić na 10 dni , można codziennie potrząsać słojem w celu dokładnego wymieszania.
5. Po 10 dniach przecedzamy nalewkę przez sito ( dodatkowo gaza ) i przelewamy do czystej butelki.
6. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 3 - 4 miesiące ( zależy od naszej cierpliwości :P ) .

Na zdrowie :))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz