piątek, 8 stycznia 2010

Marchew z nutą ostrego chrzanu - surówka

Pierwsza myśl po przeczytaniu przepisu - no jak słodką marchew z ostrym chrzanem ?
Surówka okazała się wyśmienitym dodatkiem do karpia , zastąpiła tym samym bardzo popularny i już lekko znudzony krem chrzanowy.
Może być także podawana do mięs czerwonych i do pstrąga.


Składniki:

- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duże soczyste jabłko
- szczypta cukru i pieprzu
- 2 łyżeczki dobrego chrzanu
- 3 łyżki śmietany 18 %


1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach
2. Jabłko podobnie obieramy i ścieramy , ale na dużych oczkach

3. Do warzyw dodajemy chrzan, cukier, pieprz i śmietanę .
4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, na co najmniej 30 minut przed posiłkiem
.

Smacznego :))))


3 komentarze:

  1. taka surówkę pamiętam z dzieciństwa:) robiła ją moja mama:) często gości w naszym domu, choć mąż był zszokowany na początku:)

    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. ogólnie to ja się naoglądałam tych pyszności i spać nie będę mogła,wszystko takie proste,widać smaczne,będę tu zaglądać...super!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na surówkę, na pewno wypróbujemy.

    OdpowiedzUsuń