sobota, 9 stycznia 2010

Kurczak z sosem czosnkowo - miodowym

Danie kuchni malezyjskiej, dla smakoszy lubiących słodko-pikantne nuty.
Podstawą tego dania jest sos czosnkowo - miodowy ( np. firmy Woh Hup ).
Danie podaje z warzywami przygotowanymi również na tym sosie i ryżem jaśminowym.



Składniki dla 4 osób:

- 4 udka z kurczaka, dokładnie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym
- sos czosnkowo - miodowy malezyjski
-warzywa : 1 duża marchew pokrojona w cienkie plasterki
1 duża biała cebula pokrojona w piórka
1/2 puszki pędów bambusa - słupki
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
20 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- łyżeczka uprażonego sezamu

1. Mięso marynujemy dzień wcześniej ( smarujemy sosem ), odstawiamy do lodówki, nie dodajemy żadnych innych przypraw i soli.
2. Dnia następnego wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przykryte folią około 1 godziny. Po godzinie ściągamy folie i pieczemy jeszcze 15 minut , obracając mięso co jakiś czas, żeby miało piękną chrupiącą skórkę.
3. Gotujemy ryż jaśminowy w proporcjach : 1 szklanka ryżu - 2 szklanki wody.
4. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek ( płaska łyżeczka soli ) z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek i ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu około 5 - 6 minut.
5. Odstawiamy z ognia mieszamy kilka razy widelcem, przykrywamy i trzymamy w cieple. Ryż będzie wtedy jeszcze lekko twardy, zanim przygotujemy warzywa będzie idealny.
6. Do woka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebule, po 2 minutach wrzucamy paprykę i bambusa, na końcu dodajemy marchew i pieczarki. Solimy wszystko dosłownie szczypta soli ( dzięki temu pieczarki szybciej odparują i nie będą czarne ).
7. Gdy woda z warzyw zupełnie odparuje i będą już kruche ( nie papkowato miękkie !!!), dodajemy 4 łyżeczki sosu czosnkowo - miodowego.
8. Podgrzewamy 2 - 3 minuty wszystko dokładnie mieszając i odstawiamy z ognia.
9. Warzywa przed podaniem posypujemy uprażonym sezamem. I już gotowe.

Smacznego :))))





Nad warzywami unosi się ( widoczny na zdjęciu ) cudowny aromat czosnku i miodu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz