piątek, 8 stycznia 2010

Karp w panierce

Święta, święta i .... po karpiu.
Karp najczęściej gości na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia.
U mnie jest częściej, bo dobrze przygotowany karp, jest pyszny, bardzo delikatny w smaku.
Rzuca na kolana swoją prostotą .



Składniki:


- karp oprawiony, pokrojony w dzwonka 2 cm grubości
- masło
- mąka pszenna tortowa
- 2 duże jaja
- bułka tarta drobna
- pieprz, sól
- sok z cytryny


1. Dzwonka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
3. Każde dzwonko obtaczamy kolejno w : mące, roztrzepanych jajkach, bułce tartej
4. Dzwonka układamy w formie do pieczenia, na każdym kładziemy pół łyżeczki masła.
5. Pieczemy w 160 C aż do zrumienienia z obu stron.

Karpia podajemy z pieczonymi ziemniakami, surówką z marchewki i chrzanu.

Smacznego :))))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz