środa, 13 stycznia 2010

Karmazyn na szpinakowej pierzynce

Mdły szpinak ( nie czarujmy się , sam szpinak jest wstrętny ) nabiera 'koloru' po dodaniu czosnku i soli, a karmazyn w jego towarzystwie smakuje wyśmienicie.
Danie bardzo proste, aromatyczne i zdrowe ( jedyny tłuszcz to odrobina masła ).
Szczególnie polecam miłośnikom nieśmiertelnego Popeye'a :)))


Składniki dla 4 osób:

-4 filety z karmazyna
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 7 - 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków pokrojonych w talarki
- puszka całych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz czarny mielony
- sól morska


1. Na patelnie wrzucamy masło, gdy się roztopi dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy aż zupełnie odparuje, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
2. Gotowy szpinak przekładamy do formy do zapiekania wyłożonej folią aluminiową ( foli na brzegach musi być więcej , żeby dokładnie zawinąć zapiekaną rybę).
3. Na warstwie szpinaku układamy talarki ziemniaków, posypujemy połową łyżeczki oregano
4. Następnie układamy filety karmazyna wcześniej dokładnie umyte i osuszone
5. Odsączamy pomidory z zalewy , kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na rybie.
6. Całość posypujemy resztą oregano, szczypta soli i pieprzu , na wierzch kładziemy 2 -3 płatki masła.
7. Szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 180C
8. Po godzinie rozchylamy folię żeby nadmiar wody wyparował , zapiekamy jeszcze 15 minut i podajemy.


Smacznego :))))





Niestety po pieczeniu nie zdążyłam zrobić zdjęcia , ponieważ ryba wraz z warzywami zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz