niedziela, 10 stycznia 2010

Gofry

Weekendowe szaleństwo słodkości :)
Wczoraj sobotnie klasyczne gofry, które kojarzą się z wakacjami.
Bez gofrów kupionych w małej budce kolonia się nie liczyła:)
Bardzo proste w wykonaniu, szybkie , zawsze wychodzą :)

A dzisiaj też klasyczny niedzielny deser dla małych łakomczuchów - galaretka z owocami i bita smietaną.



Składniki na gofry :

- 0,5 litra mleka
- 0,5 kg maki pszennej tortowej
- 1/2 kostki margaryny dobrej
- 3 całe jaja
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- gofrownica


1. Żółtka odzielamy od białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę.
2. Do gotowej masy dodajemy łyżkami przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
3. W trakcie dodawania mąki , wlewamy porcjami mleko .
4. Margarynę roztapiamy w garnuszku i wlewamy gorącą powoli do ciasta.
5. Ubijamy białka i mieszamy delikatnie z ciastem.
6. Ciasto jest od razu gotowe do pieczenia, w trakcie może troche zgęstnieć - dolewamy 2 - 3 łyżki wody i pieczemy .

Podajemy z tym co lubimy : kleks z bitej smietany, owoce , konfitura . W kwesti dodatków ogranicza nas tylko własna wyobrażnia i ... zawartośc lodówki :)

Smacznego )))))))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz