sobota, 16 stycznia 2010

Duszona czerwona kapusta

Dzisiaj tradycyjnie, tak po prostu.
Czerwona kapusta w towarzystwie pieczonej karkówki i ziemniaków z wody.

Składniki dla 4 osób:

- 0,5 kg czerwonej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka octu czerwonego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 4 krążki suszonego chilli
- sól, pieprz

1. Szatkujemy kapustę na bardzo drobne piórka . Gotujemy w osolonym wrzątku przez max. 10 minut
2. W miedzy czasie na maśle podsmażamy cebule pokrojoną w piórka , na cebule wrzucamy odsączoną kapustę.
3. Dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy szklanką zimnej wody.
4. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż woda z kapusty odparuje.
5. Na koniec dodajemy łyżkę octu dla lepszego smaku i przede wszystkim koloru.
6. Doprawiamy ostatecznie i podajemy na ciepło z wieprzowiną np. z karkówką.


Karkówka:

- 1 kg mięsa
- przyprawy każdej po 1/2 łyżeczki: gorczyca, kolendra, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny, jałowiec, goździki, rozmaryn , chilli


1. Karkówke dokładnie myjemy pod zimną wodą .
2. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu i gotową mieszanką nacieramy mięso ( oczywiście jeśli chcemy mniej aromatyczne mieso , dodajemy przyprawy w mniejszej ilości ).
3. Mieso dokładnie zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 1 godzinę , bez dodatku tłuszczu
4. Po godzinie rozchylamy folię , dodajemy 1 łyżkę masła i zapiekamy odkryte jeszcze 15 minut.
I gotowe. Karkówka bardzo dobrze smakuje też podawana na zimno.

Smacznego :))))





1 komentarz:

  1. Uwielbiamy tradycyjne dania i czerwoną duszoną kapustę, często ją jemy, i do tego karkówka- pysznie!

    OdpowiedzUsuń