wtorek, 12 stycznia 2010

Drobiowe paluszki w sezamie

Podałam je dzisiaj jako danie główne z cukinią i kuskusem.
Ale bardzo dobrze sprawdzają się jako zimna przekąska z dipem czy piknikowy posiłek z pieczywem i sezonowymi warzywami.
Podstawą jest pikantna przyprawa i panierka - zmieniają zwykłą pierś drobiową w delikatne aromatyczne mięso.



Składniki dla 4 osób:

- 2 piersi kurczaka
- pikantna przyprawa do drobiu , ja używam z Manufaktury Smaku
- panierka : 5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki orzechów włoskich drobno posiekanych
2 łyżki płatków kukurydzianych drobno pokruszonych
- oliwa z oliwek
- 2 całe jaja



Dodatki do kurczaka jako dania głównego:

- 2 średniej wielkości cukinie dokładnie umyte i pokrojone w talarki
- tajska pasta Tom Yum
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli

1. Piersi z kurczaka marynujemy dzień wcześniej posypując obficie przyprawą , odstawiamy na noc do lodówki
2. Następnego dnia kroimy mięso w cienkie paseczki, wrzucamy do roztrzepanych jajek.
3.Wszystkie składniki panierki mieszamy i wrzucamy do niej porcjami kurczaka.
4. Smażymy krótko na oliwie - mięso mamy gotowe, trzymamy w ciepełku.
5. Na patelnie wlewamy olej i od razu układamy ( plasterki pojedynczo ) cukinie , podsmażamy bardzo krótko z obu stron.
6. Cukinie przechowujemy w cieple , a do pozostałej ze smażenia oliwy dodajemy 2 łyżeczki pasty Tom Yum, energicznie mieszamy i podgrzewamy 2 - 3 minuty.
7. Gorącą pastą polewamy cukinie
8. Kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu , czyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Można dodać do niego szczyptę soli, ale bardzo ostrożnie, ponieważ pasta na cukinii jest mocno słona.

Smacznego :)))))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz