sobota, 30 stycznia 2010

Drób na ostro

Weekend sprzyja gotowaniu.
I wstrętna pogoda za oknem również .
Na rozgrzanie proponuje drób w paście Harissa - pikantnie, pysznie, szybko :)
Pasta jest bardzo ostra, ale w małych ilościach nadaje mięsu rewelacyjny smak i kruchość .



Składniki dla 4 osób:

- 8 pałek drobiowych
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki pasty Harissa
- 1 łyżeczka suszonego czosnku


1. Mieszamy pasty i czosnek i nacieramy pałki drobiowe.
2. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4-5 godzin , najlepiej na noc.
3. Pieczemy pod przykryciem lub w folii około 1 godziny w 170 C.
4. Pod koniec pieczenia odwijamy folie , żeby mięso się zarumieniło.
5. Podajemy z brązowym ryżem i surówką , np. z pora.


Smacznego :))))



1 komentarz: