środa, 13 stycznia 2010

Cynamonowe pieczone jabłka

Deser najprostszy pod słońcem :)
Rewelacyjny na zimowe popołudnia ze wzgledu na rozgrzewajacy aromatyczny cynamon.
Po szaleństwach na śniegu, proponuje kubek goracej herbaty i jabłuszko, mocno pachnące:)


Składniki dla 1 osoby:

- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cukru lub 1/2 łyżeczki ulubionego miodu
- szczypta cynamonu
- cienki lisek masła

1. Jabłko myjemy bardzo dokładnie , osuszamy, od strony 'koconka' wydrążamy pestki
2. Do środka dodajemy cukier / miód, cynamon i listek masła
3. Zapiekamy w 150 C około 1 godziny.
4. Podajemy ciepłe, pachnące.


Smacznego :))



6 komentarzy:

  1. od kiedy można głosować?

    właśnie siedzę i kopiuję wpisy:)

    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  2. hej Oliwku , już mozna :) od 12 do 21 sytcznia , z jednego telefonu mozna oddac głos tylko raz ::)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone jablka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. holly :) ciesze sie , ja również , a najbardziej lubią je moje córy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ambi- Tobi niestety nie lubi jablek :( Juz na etapie niemowlaka wolal gruszki. Probowalam tez z szarlotka, ale zjada ciasto, a jablka wypluwa. Moze jablko pieczone?

    OdpowiedzUsuń
  6. holly mam świetny przepis na deser z jabłkami i kremem budyniowym :) postaram sie go za kilka dni zamieścić , może to Tobi przełknie.
    A swoja droga to ja uwielbiam gruszki, a najbardziej w postaci tarty gruszkowej :))))

    OdpowiedzUsuń