poniedziałek, 11 stycznia 2010

Bułeczki cebulowe

Zdecydowanie smak tylko dla wielbicieli cebuli .
Proste w wykonaniu, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe.
Znikają w zastraszającym tempie w zimowe długie wieczory.



Składniki:

- 50 g świeżych drożdży ( używam w kuchni tylko świeżych )
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 2 całe jaja
- 60 g masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 duże cebule pokrojone w piórka lub kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki sera żółtego ostrego , startego na dużych oczkach - niekoniecznie


1. Przygotowujemy rozczyn : mieszamy w miseczce drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 0,5 szklanki mleka.
2. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
3. W reszcie mleka rozpuszczamy masło.
4. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, mleko z masłem , 1 roztrzepane jajko - wyrabiamy ciasto , około 10 minut . Ma być jednolite .
5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
6. W czasie gdy ciasto wyrasta , podsmażamy cebule na oliwie z oliwek, dodajemy szczyptę soli i pieprz.
7. Do podsmażonej i ostudzonej cebuli można dodać ser żółty jeśli lubimy
8. Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 15 porcji.
9. Z każdej robimy kulkę, układamy na blasze posmarowanej oliwą , lekko spłaszczamy z wierzchu , a po środku robimy większe wgłębienie naciskając palcami.
10. Na każdej bułeczce kładziemy łyżkę podsmażonej cebuli, brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ( 30 minut)
11. Pieczemy w 170 C przez 25 - 30 minut na złoty kolor.

Podajemy bułeczki gdy lekko przestygną muśnięte odrobiną masła.
Rewelacyjnie smakują również z szynką wiejską lub serem pleśniowym typu camembert.

Smacznego :))))

Od wyrośnięcia do konsumpcji








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz