wtorek, 15 grudnia 2009

Szaszłyki z karkówki w wódce

Smakują wyśmienicie .
To pewnie z powodu kruchości mięsa .
Szaszłyki najczęściej podaje z dipem do wieprzowiny i ryżem brązowym lub pieczonymi ziemniakami.


Składniki:

-60 dag karkówki
-oliwa z oliwek
-50 ml czystej wódki
-1 duża cebula
-łyżka masła
-przyprawy - gotowa do karkówki ( wtedy smak jest łagodny )
lub
-6-7 kropli tabasco
-płaska łyżeczka soli
-1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
-3-4 rozgniecione goździki
-1/4 łyżeczki papryki słodkiej
-kilka ziaren gorczycy
-1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
-2 ząbki czosnku zmiażdżone
- kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego

1.Karkówkę marynujemy dzień wcześniej.
2.Kroimy w kostkę, pozbywamy się wszystkich tłustych kawałeczków ( tu radochę ma zwierzyna domowa)
3.Nabijamy na szpadki .
4.Układamy w naczyniu i posypujemy przyprawami , na koniec całość skrapiamy wódką
5.Odkładamy na noc do lodówki
6. Następnego dnia podsmażamy na bardzo gorącym oleju ( ma powstać jasno brązowa skórka)
7. Przekładamy wszystkie szaszłyki na czysta patelnie, dodajemy na wierzch łyżkę masła i duża cebule pokrojoną w piórka, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości ( około 1,5 godziny), mięso ma delikatnie 'pyrkać' pod przykryciem.
8.W trakcie kilkakrotnie dolewamy wody.
9. Pod koniec odkrywamy, tak aby cała woda odparowała , doprawiamy jeszcze jeśli to konieczne i podajemy.
Smacznego :))

Karkówka zamarynowana



Po przygotowaniu , niestety zdjęcia nie zrobiłam bo nie zdążyłam - wszystko zostało pożarte :)

2 komentarze:

  1. A już wiem, co będę robić jutro na obiad. Podejrzewam, że mój mąż padnie z zachwytu. Napiszę jutro, jak wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  2. I rzeczywiście, mąż oszalał ;)

    OdpowiedzUsuń