poniedziałek, 14 grudnia 2009

Spaghetti serowe

Na dobry początek, proste, szybkie, smaczne spaghetti serowe pikantne.
Danie bardzo kaloryczne, ale jedzone z umiarem nie zaszkodzi żadnej sylwetce.

Cecha charakterystyczna : bardzo pikantne, można podawać dzieciom pod warunkiem, że ilość przypraw zmniejszymy lub przed ostatecznym doprawieniem część spaghetti odłożymy.

Składniki:

- makaron tagliatelle ( ja użyłam szpinakowego - uwielbiam )
-20 dag sera żółtego, pleśniowego - po prostu takiego jaki najbardziej lubicie
-15 dag dobrej szynki , ja użyłam szynki "z komina", przygotowywana tradycyjną metodą
-1 łyżka oliwy z oliwek
-mała śmietanka 30%
-przyprawy po 1/4 łyżeczki : chili, pieprz, czosnek, cebula, trybula, papryka ostra i słodka. Oczywiście można iść na łatwiznę i po prostu dodać przyprawę Piri piri ( łyżeczkę kopiastą) np. z Kotanyi.


1. Makaron ugotować al dente .
2. Na patelnie wlać olej , dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i delikatnie podsmażyć .
3. Wlać śmietankę i mieszając na wolnym ogniu częściowo odparować.
4. Dodać przyprawy, gorący makaron - delikatnie wszystko połączyć.
5. Ostatni element to ser - jeśli żółty to zetrzeć na tarce, jeśli pleśniowy - to po prostu podzielić palcami na małe kawałeczki.
6. Wszystko jeszcze chwile podgrzewać , do rozpuszczenia sera.
7. Można podawać, w żadnym razie nie dodawać soli - jest jej wystarczająco dużo z szynki i sera.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz