niedziela, 20 grudnia 2009

Ciasto na pierożki

Instruktaż dla 'niewtajemniczonych' :)

Składniki dla 5 osób:
-400 g mąki tortowej pszennej
-1 jajo
-szklanka gorącej wody ( nie wrzątku !)

Mąke przesiewamy na stolnice, wbijamy całe jajo



I powoli zarabiamy ciasto wlewajac partiami wodę.
Ciasto po wyrobieniu ma być sprężyste i nie może sie kleić do ręki. Jesli tak sie dzieje, podsypujemy mąką. Wyrabiamy około 5 -10 minut.



Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 2 mm , w trakcie wałkowania podsypujemy mąką wierzch i spód ciasta.
Po rozwałkowaniu wykrawamy koła lub kroimy w małe kwadraty i nakładamy farsz.
Na zdjęciu pierożki są ze śliwkami suszonymi przygotowane na Wigilie. ( wybaczcie jakość zdjęcia, ale robione na szybko łapkami ubrudzonymi w mące )




Zlepiamy dokładnie i wrzucamy na wrzątek albo zamrażamy.




Śliwki użyte do przygotowania pierogów to : suszone kalifornijskie ( 250 g) , gotowane 5 minut w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru, dzięki temu są miękkie i słodkie , oczywiście ostudzone!!
Smacznego :)

1 komentarz: