niedziela, 20 grudnia 2009

Calzone

Pyszności, zarówno na danie główne jak i na popołudniową wyrzeże w miłym towarzystwie.

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga duuużego z wszelakim nadzieniem.
Po upieczeniu skórka jest chrupiąca a środek jest miękki - w momencie przekrojenia uwalnia się zapach warzyw i ziół.
Możecie użyć składników takich jakie najbardziej lubicie lub po prostu takich jakie są w lodówce.
Rewelacyjnie smakuje z serem feta, mozzarellą, 'fior di latte', pieczonym schabem, kurczakiem grillowanym , czerwoną fasolą . No po porostu z czym tylko chcecie:)

Podstawą mojego dzisiejszego calzone była polędwica, pieczarki , czerwona cebula i papryka.

Składniki na farsz:

- 20 dag polędwicy pieczonej
-3 średnie czerwone cebule
-3 ząbki czosnku zmiażdżone
-25 dag pieczarek
-1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-20 dag sera żółtego np. gouda, lub mozzarelli, fety , 'fior di latte'
-sól , pieprz - do smaku

Na patelnie wlewamy olej , gdy jest rozgrzany wrzucamy pokrojoną w piórka cebule i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy kilka minut, wrzucamy poledwice i papryke. Smazymy znów kilka minut, nastepnie dodajemy pieczarki, sól i smazymy do momentu odparowania całej wody z pieczarek. Na końcu dodajemy zioła i pieprz do smaku. Gotowe nadzienie odkładamy.


Składniki na ciasto ( 4 sztuki):

-450 g mąki pszennej ( może być też chlebowa, ale niekoniecznie),
-1 łyżeczka soli
-15 g drożdży świeżych
-250 ml ciepłego mleka
-2 łyżki oliwy z oliwek

Do przesianej mąki dodajemy sól i drożdże ( wcześniej rozmieszane z 2 łyżkami ciepłej wody ) ,wlewamy oliwę i mleko.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i miękkie , robimy kule którą smarujemy oliwą. Wkładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy na stolnice , wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na 4 równe części.
Każdą cześć należy rozwałkować na koło o średnicy 2o cm.




Nakładamy farsz ( 1/4 oczywiście ) i starty ser na połowie ciasta.




Brzegi ciasta smarujemy wodą i dokładnie zlepiamy. Na koniec calzone smarujemy roztrzepanym jajkiem.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na 40 -45 minut ( w trakcie pieczenia sprawdzamy ). Podajemy ciepłe , można podawać z sosem pomidorowym.




Smacznego :))))


6 komentarzy:

  1. już zabieram się do pichcenia, wygląda bardzo smakowicie!!!! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te przepisy są wyjątkowe. W trakcie ich czytania przeniosłam się w baśniowy świat smaków i zapachów. Na razie pozwoliłam sobie wypróbować przepis na MLECZNE CIASTECZKA. Wyszły nieziemsko smakowite... Polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie potrafią odnaleźć się w kuchni. Autorka bloga wszystko przejrzyście opisała. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oliwku :)polecam sa proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Izabela :) dziękuję za komplement i ciesze sie,ze ciasteczka wyszły :*

    OdpowiedzUsuń